Rotsakspytt med soyagrytbitar och ingefärssås

Rotsakspytt med ingefärasås

Pytt i panna går att göra på vad man kan tänkas ha hemma. Vi brukar göra det med många olika sorters rotsaker och har kommit på att denna sås baserad på ingefära och matlagningsgrädde passar väldigt bra till. Här kommer en variant som jag gjorde för någon vecka sen.

Pytt i panna med rotsaker och soyagrytbitar, ca 4-6 portioner

 • 600 g potatis
 • 2 morötter
 • 3 rödbetor
 • 200 g palsternacka
 • 2-3 dl soyagrytbitar, med buljong eller marinad
 • mejram
 • grovmalen svartpeppar
 • salt

Koka soyagrytbitarna, gärna i buljong och några extra kryddor eller marinera dem efteråt så att de får en god smak.

Skala alla rotsakerna och dela dem i lika stora bitar. Stek dem antingen tillsammans eller varje sort för sig, krydda med t.ex mejram, salt och peppar. Jag brukar steka dem var för sig eftersom de oftast behöver olika lång tid på sig att bli klara, samt att det kan bli rätt mycket. Om du steker dem för sig så lägg de klara rotsakerna i en ugnsform eller större gryta som hålls varm antingen på spisen eller i ugnen. Stek soyagrytbitarna och blanda ihop dem med rotsakerna. Servera med ingefärssås och en brödbit.

Ingefärssås

 • 3-4 cm ingefära
 • 2 dl matlagningsgrädde
 • ½ buljongtärning
 • 1 tsk flytande mjölkfritt margarin

Skala ingefäran och riv den fint. Hetta upp margarinet i en kastrull och fräs ingefäran någon minut, häll på matlaningsgrädden och tillsätt buljongtärningen. Koka upp under omrörning. Smaka av om det behövs mer ingefära (ingefärspulver är bra att ha som backup).

Rotsakspytt med soyagrytbitar och ingefärssås

Rotsakspytt med soyagrytbitar och ingefärssås