Kikärtskotletter med potatiskroketter och bearnaisesås

Kikärtskotletter med potatiskroketter och bearnaisesås

Igår lagade vi kikärtkotletter (Chickpea cutlets från Veganomicon) och åt det tillsammans med potatiskroketter och bearnaisesås. Det hela tog inte mycket längre tid än en halvtimme och innehåller inte allt för många konstiga ingredienser, så det är en bra rätt att laga – och gott blev det med!

Kikärtskotletter med potatiskroketter och bearnaisesås

Kikärtskotletter med potatiskroketter och bearnaisesås

Kikärtskotletter (Chickpea Cutlets), 4 st

Detta recept kommer från Veganomicon, men Isa Chandra Moskowitz har själv lagt upp det på The PPK, så det känns lite ok att översätta det och ha med det här. Vi hade ingen citron att riva skal från, så jag tog några droppar citronsaft istället. Jag har räknat om cup-måtten till deciliter, på ett ungefär. För att slippa räkna om så fort jag ska göra något från mina amerikanska kokböcker så har jag köpt mig en amerikansk måttsats, vilket är ett billigt tips för att slippa dra fram en måttomvandlare och miniräknare varenda gång man ska laga mat.

 • 1 cup (ca 2.5 dl) kikärtor
 • 2 msk olivolja
 • 1/2 cup (ca 1.25 dl) vetegluten
 • 1/2 cup (ca 1.25 dl) ströbröd
 • 1/4 cup (ca 0.65 dl) grönsaksbuljong
 • 2 msk soya
 • 1/2 tsk timjan
 • 1/2 tsk paprikapulver
 • 1/4 tsk salvia
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 •  ett par droppar citronsaft
 • olivolja till stekningen

I originalreceptet står det att man ska mosa kikärtorna med 2 msk olivolja tills det inte är några hela kikärtor kvar, men jag testade att köra dem i en mixer denna gången och tyckte att det blev väldigt bra. Blanda sedan ihop med resterande ingredienser och knåda ihop till en fast deg i ca 3 minuter. Dela i 4 delar och platta ut till kotletter.

Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek kotletterna i 6-7 minuter på varje sida.