Panerad soyafilé med rotfruktsgratäng, pepparsås och stekta champinjoner

Panerade soyafileer med rotsaksgratäng och pepparsås

Till denna rätten är det mycket som går att förbereda så att det inte blir så mycket att göra på en gång när det är dags för själva matlagningen. Gratängen går att förbereda till precis innan gräddningen och kan stå i kylen under tiden. Kokandet och marineringen av soyafiléerna görs med fördel ett par innan så att de tar till sig av smaken. När gratängen är i ugnen så kan man göra paneringen av soyafiléerna och steka dem mot slutet.

Marinad till soyafiléer brukar jag slänga ihop av de smaker jag känner för just då eller som passar det som ska vara till, därför står det inga mått.

Panerade soyafiléer

Räkna 2-4 soyafiléer/portion beroende på hur stora de är. Koka dem enligt anvisning på paketet, jag brukar ha i en buljongtärning och eventuellt annan krydda i vattnet när de kokar, denna gången blev det lite grillkrydda (ca en halv matsked).

Pressa ur överflödigt vatten ur dem och lägg dem i marinad om du vill ha lite mer smak. Jag gjorde en marinad på ketchup, rapsolja, grillkrydda och lite extra peppar (samma sorter som i såsen nedan). Marinera i ett par timmar så de får smak.

Gör en paneringssmet med 1.5 dl vatten och 1.5 dl vetemjöl (räckte bra till 15 soyafiléer). Även här kan man ha med lite krydda som man blandar i mjölet innan vattnet hälls på (jag använde ca 1 msk grillkrydda här med). Vänd bitarna i smeten och sedan i ströbröd.

Stek i mjölkfritt margarin eller olja ett par minuter på varje sida till se får fin färg.

Rotsaksgratäng, 6 portioner

 • 650g sötpotatis
 • 500g potatis
 • 300g rotselleri
 • ca 5 dl mjölkfri matlagningsgrädde
 • 0.5-1 dl mjukost (om den är smaksatt med örter kan mängden nedan minskas)
 • 1 msk rosmarin
 • 1 msk timjan
 • salt och peppar
 • lite mjölkfritt margarin

Skala potatis, sötpotatis och rotselleri och skär dem i skivor. Smörj en ugnsform med mjölkfritt margain, varva de olika rotsakerna i formen. Blanda ihop matlagningsgrädde med mjukost och kryddorna. Häll över rotsakerna. Grädda i 200°C i 40-60 minuter tills rotsakerna är mjuka.

Pepparsås, ca 4 portioner

 • 1 msk krossad peppar (gärna olika sorter, vi använde 5 olika)
 • 2 1/2 dl mjölkfri matlagningsgrädde
 • 1 dl sour supreme
 • 1 msk tomatpuré
 • 1/2 buljongtärning
 • lite mjölkfritt margarin

Krossa pepparkornen i en mortel. Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en kastrull och fräs pepparn en stund. Blanda i övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda ett par minuter.

Panerad soyafilé med rotfruktsgratäng, pepparsås och stekta champinjoner

Panerad soyafilé med rotfruktsgratäng, pepparsås och stekta champinjoner