Teriyaki-wok

Teriyaki-wok

Idag plockade vi fram woken för att göra mat i. Vi ville ha teriyakismak på det hela och insåg att det inte är så svårt att göra det själv, det enda vi behövde köpa var en bit ingefära. Vi var inte ute i så god tid hann vi inte marinera soyagrytbitarna i förväg, men det gick bra med att koka dem tillsammans med lite kryddor och sedan hälla sås över dem när de wokades.

Teriyaki-wok, 4 portioner

  • 5 dl soyagrytbitar
  • 1 tsk ingefärapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 dl finstrimlad purjolök
  • 2 paprikor,  gärna i olika färger
  • 4 champinjoner
  • 1 burk wokgrönsaker (alternativt en liten burk var av vattenkastanjer och bambuskott)
  • 1 dl cashewnötter
  • sesamolja
  • rapsolja
  • teriyakisås enligt recept nedan
  • 4 portioner woknudlar

Börja med att koka soyagrytbitarna i vatten med ingefärapulver och vitlökspulver, tills de är mjuka. Pressa ur så mycket vatten som möjligt.
Finstrimla purjolöken, skär paprikorna i tunna strimmor på längden, skiva champinjonera tunt och häll av vattnet från wokgrönsakerna.

Koka upp vatten till  nudlarna, fortsätt under tiden med det andra. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet.
Hetta upp en wok och häll i lite sesamolja. Woka grytbitarna tills de får en stekyta (häll eventuellt på lite mer sesamolja eller rapsolja om det börjar fastna i botten), tillsätt ca en tredjedel av såsen och woka ytterligare några minuter.  Lägg därefter över dem på en tallrik.
Häll i lite ny sesamolja i woken och häll i alla grönsakerna, woka tills det mesta vattnet försvunnit och ytterligare några minuter.  Tillsätt ca en tredjedel till av såsen och blanda runt. Lägg över grönsakerna i en tallrik efter några minuter.
Häll i lite ny sesamolja igen och woka nudlarna ett par minuter. Häll därefter över grönsakerna och grytbitarna och blanda runt och låt det ligga i ett par minuter så att allt blir varmt.

Servera med den resterande såsen vid sidan om så att man kan hälla över om man vill ha lite ytterligare smak.

Grönsaker som ska wokas

Grönsaker som ska wokas

Teriyakisås

  • 1 dl japansk soya
  • 3 msk mirin (finns oftast vid den asiatiska hyllan)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 gram färsk ingefära

Riv ingefäran fint, pressa vitöksklyftan, blanda ihop alla ingredienser.

Färdig teriyaki-wok

Färdig teriyaki-wok