Amerikanska pannkakor

Jonas testar pannkakor, del 4

Jag själv var en aningens tveksam till den här typen av pangkaka. Jag tycker personligen att pangkakor ska vara lika stora som största plattan på en helt vanlig spis med 4 värmeytor. Inte halvstora cirklar med dubbel tjocklek. Nej, rejäla ytor ska det vara. Tills nu. Helt ärligt, jag har inte själv käkat en (vegansk) pangkaka som blivit så bra som dessa. Jag rekommenderar varmt alla att testa på de här dubbeltjockleks-midi-pangkakorna som inte tidigare gjort det. Så, vad väntar ni på? Gå och gör dessa grymma pangkakor istället för att sitta och såsa vid datorn och läsa om en massa detaljer om det.

Amerikanska pannkakor med blåbär och lönnsirap

Amerikanska pannkakor med blåbär och lönnsirap

För de av er som ändå känner att ni har tid över för lite extra såsande vid datorn eller av andra anledningar (vem meckar igång pangkakslagande klockan 04:00 på natten, liksom), så kan jag här berätta att receptet kommer från Veganias kokbok, sidan 242. Det är inte något speciellt magiskt recept som sådant, de flesta standardingredienser som mjöl, socker, bakpulver, salt, sojamjölk och olja (fast jag använde faktiskt margarin), finns med. Det är mest mängderna som är lite speciella. Det blir en mycket mer trögflytande smet än vad man brukar ha att göra med, vilket kräver en rätt god hand vid själva uthällande av smet på laggen.

Jag gjorde en 1½ storleks sats, då jag eftersträvade att få ihop till 9 st pangkakor istället för originalreceptets 6 st. En sak som var lite knepig var att få till vpp-värdet (se pangkakstest nummer två för förklaring) rätt, men till slut så landade det på ca 0,75.

Jag tyckte att det tog en faslig tid att göra dessa. Jag ser på min anteckningar att det står 45 minuter, vilket visserligen inte är så farligt, men jag tror att det närmade sig 55 minuters-strecket. Det krävdes en del väntetid att få ovansidan av pangkakan att blir tillräckligt fast så att det var någorlunda säkert att vända dem utan att skvätta ner hela köket, sig själv och katten med pangkakssmet. Men det var lätt värt väntan, för kanon blev det!

Betygskriterier finns i första testet.

Betygsättning för Veganias ”Amerikanska pannkakor”

          Emma Jonas
Konsistens:     4   4
Smak:        3   4
Tjocklek:      5   5
Spänstighet:    3   4
Stekvänlighet:   X   3

Tid: 45 minuter

Slutbetyg: 4