Pannkakor från Pillans Vegankokbok

Jonas testar pannkakor, del 2

Välkommen till fortsättningsdelen av pangkakstest 2000 (en försmak till pangkaka 2000-festivalen som jag önskar funnits)!

Denna gång testas ett recept från Pillans kokbok som utlovade totalt 6 stycken pangkakor. Det lite intressanta i detta var bara att ingredienslistan innehöll en sammanlagd volym på ca 3 dl. Det blir enligt den smetvolym per pangkaka jag vanligtvis använder, 1 dl, så lite som 3 stycken. Det var ju inte värre än att man halverade min volym/pangkaka (vpp), men det var aningens oväntat.

Detta recept innehöll sojamjöl som extra överraskningsingrediens till ett annars ganska standardinärt pangkaksrecept (och jag föreslår att man inte använder gammalt sojamjöl som var på väg att hända under denna omgång).

När ingredienserna mixats ihop och första laggen gräddades märkte jag att det gick fort, t.o.m. väldigt fort, att få den klar. Vi pratar kanske 3-4 gånger snabbare än för den vpp jag brukar använda. Den gräddade pangkakan fick också en väldigt fin och jämn färg, vilket självklart är välkommet.

En pannkaka som steks och några som är klara

En pannkaka som steks och några som är klara

Sammantaget intryck för denna pangkaka blir att det blir rätt små pangkakor, åtminstonde om man jämför de jag brukar vara van vid (som blir i stort sett lika stora som den största plattan på en vanlig medelsvensk spis). Det innebär dock inte att det blev en dålig pangkaka som resultat, detta är en alldeles utomordentlig, om än liten, pangkaka att njuta av.

Betygskriterier finns i första testet.

Betygsättning för ”Pannkakor” från Pillans vegankokbok

        Emma Jonas
Konsistens:  4  4
Smak:     4  4
Tjocklek:   2  2
Spänstighet:  3  4
Stekvänlighet: x  4
Pannkakar från Pillans Vegankokbok med jordgubbssylt

Pannkaka från Pillans Vegankokbok med jordgubbssylt

PS. Givetvis kunde jag inte låta bli att prova en omgång med min vanliga vpp. Dock saknade jag smör till smeten (och då även till stekandet), vilket gjorde att pangkakan utan tvekan brände fast. Det som försvårade saker ytterligare var att denna mängden smet per lagg inte verkade vara någon optimal kombination; medan undersidan brände fast så visade ovansidan inget tecken på att bli klar på långa vägar. Resultatet: Knäckebrödsbotten med halvklar smet som pålägg. DS.

Slutbetyg

3,5