Pannkaka

Jonas testar pannkakor, del 1

Idag börjar en alldeles utomordentlig testpanelsrunda!
Med så många olika möjligheter att göra en så klassisk (mat)efterrätt som pangkakor ser jag det som min plikt att berätta för alla intresserade läsare om vilken vegansk pangkaka som får det bästa utlåtandet.
Den här rundan kommer att pågå så länge det inte finns några pangkaksrecept att testa och först ut är ”Svenska klassiker utan ägg och mjölk”:s ”Gyllene pannkakor”, utfört helt enligt receptets alla tänkbara instruktioner.

Det enda jag kommer att ha som tillbehör till ätandet av pangkakorna är kniv, gaffel, tallrik och jordgubbssylt.
Betygsättningen utgår från kriterierna

Konsistens
Konsistens är hur känslan av att faktiskt tugga på pangkakan verkar. Betyget går från 1-5, där 1 är sämst upplevelse och 5 är bäst.

Smak
Smak är hur god pangkakan är, utan några som helst tillbehör. Betyget går från 1-5, där 1 är sämst smak och 5 är bäst.

Tjocklek
Tjocklek är hur tjock pangkakan är. En pangkaka ska ha en lagom tjocklek, eftersom en för tjock pangkaka kan bli degig och en för tunn kan bli som att äta knäckebröd. Betyget går från 1-5, där 1 är lövtunn och 5 är tegelstentjock.

Spänstighet
Spänstighet är hur ”gummiaktig” pangkakan är. För att det ska vara enkelt att skära och vara trevligt att tugga måste måste spänstigheten lyckas hamna mellan ”faller sönder på gaffeln” och bungyjump-rep. Betyget går från 1-5, där ett är sönderfall och 5 är gummibandsboll.

Stekvänlighet
Stekvänlighet är hur enkelt det är att stå och grädda fram pangkakan. Det är trots allt inte bara ätandet som är en del av pangkakan, den måste göras också. Här vill man inte stå och hacka loss bränd pangkaka från botten av stekjärnet varje gång man är klar. Man vill heller inte få pangkakssmet i hela köket när man lyckats vända den. Betyget går från 1-5, där 1 är sämst stekvänlighet och 5 är en stekomgång som är en ren fröjd att man skulle göra fler om smeten inte tagit slut.

En av de gyllene pannkakorna

En av de gyllene pannkakorna

Betygsättning för ”Gyllene pannkakor”

        Emma Jonas
Konsistens:  4  4
Smak:     4  3
Tjocklek:   2  4
Spänstighet:  4  3
Stekvänlighet: x  3

Tiden det tog att göra 6 st av dessa runda mjölbaserade rätterna var 40 minuter. Detta inkluderar att veva ihop ingredienser, vänta lite och steka klart.

Jag måste säga att det åtminstonde är godkänd start för testpanelens första omgång i pangkaksutvärderingen! Slutgiltigt betyg blir 3,5 för ”Gyllene pannkakor”! Bra jobbat! Jag ser helt klart fram emot nästa omgång, väl mött då!