Potatisgratäng dauphinois med hasselnötsbiff

Potatisgratäng dauphinois och hasselnötsbiffar

I går på morgonen satt jag och bläddrade igenom en kokbok jag lånat, för att se om jag hittade något lämpligt att laga. Jag fastnade för ”Potatisgratäng dauphinois” för att den såg så intressant upplagd ut (när jag gjorde den så blev det inte riktigt likadant, men det är ju en småsak egentligen!).  När jag skulle hitta något att ha till kollade jag igenom grönsaksbiff-avdelningen i Pillans vegankokbok och hittade ”Hasselnötsbiffar” som lät gott, så dem fick det bli.

Jag modifierade receptet på potatisgratängen något, det blev såhär:

Potatisgratäng dauphinois (nästan), ca 4 portioner

  • ca 10 potatisar, av mjölig sort
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • 1 dl soyamjölk
  • 2½ dl vegansk matlagningsgrädde
  • lite vegansk ost
  • ca 1 msk Tofulines Creamy Spread med vitlöks och persilja-smak.
  • No egg-pulver utblandat i vatten motsvarande 2 ägg

Skala potatisen, skiva den i matberedare eller med en kniv. Lägg skivorna som taktegel i en ugnsform (den jag använde var nog lite för stor för det var precis så att det täckte). Krydda med salt, svartpeppar och muskot.

Blanda ihop No egg-pulvret med vatten enligt den mängd som står angivet på paketet. Blanda i soyamjölken, matlagningsgrädden och creamy spread. Riv i den veganska osten. Häll sedan blandningen över potatisen.

Grädda i 200°C i ca 45 minuter.

Potatisgratäng dauphinois

Potatisgratängen

Jag tycker att det blev väldigt bra med biffarna till potatisgratängen. Jag gjorde en enkel brunsås till (enligt Jonas önskemål). Det hela tog inte allt för lång tid att göra. Det fanns gott om tid att göra biffarna medans gratängen var i ugnen. Allt som allt tog det runt en timme.

Potatisgratäng dauphinois med hasselnötsbiff

Potatisgratäng dauphinois med hasselnötsbiff