Pastagratäng med smak av curry

Pastagratäng med smak av curry

I helgen hittade jag ett recept på en gratäng med spagetti, kyckling och krämig currysås. Det lät gott så jag beslutade mig för att veganisera det. Eftersom jag har en stor påse soyagrytbitar så fick det bli min ersättning till kycklingen. Jag kan tänka mig att tzay, ”bitar istället för kyckling” eller något liknande även skulle passa bra. Jag ökade på kryddningen en aning utan att det tog över.

Riktigt krämig och god blev gratängen, denna kommer jag säkerligen att göra fler gånger.

Pastagratäng med smak av curry, 8 portioner

 • 500 g spagetti
 • 7 dl torkade soyagrytbitar
 • 1 buljongtärning
 • 2 tsk grillkrydda
 • 1 röd paprika
 • 3 msk mjölkfritt margarin
 • 2 tsk paprikapulver
 • 4 tsk curry
 • 1½ tsk mjöl
 • 5 dl mjölkfri matlagningsgrädde
 • 2 tsk soya
 • 1 tsk grillkrydda
 • 1 dl vatten
 • 1 buljongtärning
 • ev. riven vegansk ost

Börja med att koka soyagrytbitarna med den ena buljongtärningen och ca 2 tsk grillkrydda tills de är mjuka, ca 5-10 minuter. Jag gjorde detta ca en halvtimme i förväg och lät de sedan stå tills jag skulle använda dem.

Koka spagettin enligt anvisningar på paketet.

Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur soyagrytbitarna. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt curry och paprikapulver, fräs en stund. Häll i soyagrytbitarna och bland väl så att kryddan fördelas över alla bitar och fräs ett par minuter, tillsätt eventuellt mer margarin om det behövs. Förbered en redning av vatten och mjölet. Häll i grädden i kastrullen och blanda runt, låt koka upp, häll därefter i redningen och låt koka upp igen så att tjocknar till något. Krydda med soya, grillkrydda och salt (smaka av efter hand så att det inte blir för salt). Blanda i paprikan och låt koka i ca 5 minuter.

När spagettin är klar, häll av vattnet och häll sedan tillbaka spagettin i grytan. Häll över såsen och blanda runt. Smörj en ugnsform och häll blandningen där i.  Riv eventuellt över vegansk ost.

Gratinera i ugnen i 225° i ca 15-20 minuter.

Pastagratäng med smak av curry

Pastagratäng med smak av curry