Vegokalops med kokt potatis, rödbetor och inlagd gurka

Kalops

Soyagrytbitar är verkligen användbart till mycket! Denna gången fick de ingå i Kalops. Det är en relativt enkel rätt att göra eftersom det inte ingår speciellt mycket förberedelser och sköter sig rätt bra själv på spisen.

Jag valde att koka kalopsen ganska lång tid, egentligen behövs det inte pga det innehåller något kött som ska bli mört och grytbitarna snabbt får bra konsistens, men jag tänkte att de andra smakerna nog kan vinna på att koka ihop under en längre tid. Om man inte har så lång tid på sig kan jag tänka mig att det går bra att dra ner på koktiden.

Kalops, 6 portioner

 • 8 dl torkade soyagrytbitar
 • ½ + ½ msk allroundkrydda
 • 1 msk grillkrydda
 • 3 gula lökar
 • 3 msk vetemjöl
 • 4 lagerblad
 • ca 20 hela svartpepparkorn
 • 1-2 veganska buljongtärningar eller motsvarande i buljongpulver
 • 4-5 dl vatten
 • några droppar kolorit
 • 3 morötter
 • potatis för 6 portioner

Koka soyagrytbitarna i vatten med ½ msk allroundkrydda i ca 10 minuter, tills de är mjuka. Pressa ur så mycket vatten som möjligt.

Hacka lökarna grovt. Hetta upp några matskedar olja i en gryta, fräs soyagrytbitarna med ½ msk allroundkrydda och1 msk grillkrydda. Var uppmärksam så att det inte fastnar i botten och häll på mer olja efter behov. Fräs grytbitarna i ca 3-4 minuter. Tillsätt löken och fräs i några minuter till. Strö över vetemjölet under omrörning och tillsätt sedan 4 dl vatten och en av buljongtärningarna. Tillsätt lagerbladen och svarpepparkornen. Rör runt och se om det behövs lite mer vätska. Låt koka på svag värme i 60 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar i botten.

Skala och skär morötterna i skivor som är ca 0.5cm tjocka. Tillsätt dessa till grytan när det gått 60 minuter och låt koka i 30 minuter till, smaka samtidigt av om det behövs ytterligare en buljongtärning och lite mer vatten.

Tillsätt eventuellt några droppar kolorit till kalopsen för att få en mörkare färg.

Servera kalopsen med potatis, rödbetor och inlagd gurka.

Vegokalops med kokt potatis, rödbetor och inlagd gurka

Vegokalops med kokt potatis, rödbetor och inlagd gurka