Thaiburgare

Thaiburgare

Detta är för de som vill ha lite annorlunda smak på sina burgare, med koriander, lime och jordnötter blir det lite thai-känsla över dem.

Thaiburgare, ca 8 st

  • 1 stor sötpotatis
  • 1 dl färsk koriander
  • 0.5 dl färsk basilika
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 teskedar riven färsk ingefära
  • 1 dl jordnötter
  • ca 1.75 dl havregryn
  • 1 burk kikärtor
  • 2 msk krossat linfrö + 3 msk vatten
  • 0.5 msk sesamolja
  • 1 msk tamari eller soya
  • 1 tsk limejuice
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Skala sötpotatisen och grovriv den. Ca 3.5 dl riven sötpotatis ska användas, resten av den orivna sötpotatisen kan ugnsrostas som tillbehör till burgaren.
Hacka färsk koriander och basilika, finhacka vitlöken, hacka jordnötterna. Blanda ihop allt i en stor skål.
Kör havregrynen i en mixer tills det blivit som grovt mjöl. Blanda ihop med det andra i skålen.
Mixa kikärtorna tills de blivit hackade och inga hela bitar är kvar. Blanda ihop med det andra i skålen.
Blanda ihop linfrö och vatten i ett glas, låt stå några sekunder och blanda sedan ner med det andra i skålen.
Blanda i sesamolja, tamari/soya, limejuice, mald koriander, salt & peppar och smaka av om det behövs någon mer krydda.

Forma till burgare, jag pressade ner smeten i runda former så blir det bra storlek och det går lätt att pressa ihop så att de håller sig lättare. Baka på en bakplåtspapper på en plåt i ugnen på ca 200°C i ca 15-10 minuter, vänd dem efter halva tiden. Alternativt kan de bakas i ugnen en kortare tid och sedan stekas. Det går även bra att frysa in de formade burgarna för att tillagas senare. Lägg dem på ett bakplåtspapper som klipps sönder så de får plats i en burk.

Servera med hamburgerbröd och valfria hamburgertillbehör. Jordnötssås är gott till denna burgaren!