Nygräddade kanelbullar

Kanelbullar

Klassiska kanelbullar som piffats upp med mandelmassa som tillägg till den vanliga fyllningen av socker och kanel.

Kanelbullar, ca 30 st

 • 100 g mjölkfritt margarin
 • 5 dl soyamjölk
 • 50 g jäst
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 1-1½ dl strösocker
 • 10-14 dl vetemjöl

Fyllning:

 • flytande mjölkfritt margarin
 • 1 dl strösocker
 • 2 tsk kanel
 • ca 100-200 g mandelmassa (kan uteslutas)

Pensling och garnering:

 • vatten eller soyamjölk
 • pärlsocker

Smält margarinet, häll på soyamjölken och värm till lämplig temperatur beroende på om färsk jäst eller torrjäst används. Smula/häll jästen i en bunke och häll på lite av degvätskan tills jästen löser upp sig. Häll på resten av degvätskan tillsammans med övriga ingredienser, börja med 10 dl vetemjöl och tillsätt lite i taget om det behövs mer. Arbeta ihop en smidig deg som inte längre klibbar fast i kanterna. Jäs tills degen blivit ungefär dubbelt så stor, ca 30 minuter.

Dela degen i två delar och kavla ut till en stor rektangel. Häll på lite flytande mjölkfritt margarin och sprid ut över hela degen. Blanda ihop socker och kanel och fördela jämt över hela degen. Riv över mandelmassa. Rulla ihop och skär i ca 1½-2 cm tjocka bitar. Placera i bullformar eller på ett bakplåtspapper på en plåt. Täck över med bakhandduk och låt jäsa medans du gör likadant med den andra deghalvan och sedan ytterligare ca 10 minuter.

Pensla med vatten eller soyamjölk och strö över pärlsocker. Grädda i 250°C i ca 5-10 minuter.

Nygräddade kanelbullar

Nygräddade kanelbullar