Sötpotatissoppa

Sötpotatissoppa med ingefära och vanilj

Detta är ett översatt och omvandlat recept från The PPK.

Det är lite ovanligt att ha vanilj i mat och det var det som fick mig intresserad av detta receptet. Det blev en väldigt god soppa och vaniljen tar inte över utan finns i bakgrunden. Jag hade soppan i dagens lunchlåda till jobbet och tycker att chilin framträdde lite mer idag än den gjorde igår.

Detta är en väldigt enkel och förvånansvärt snabb soppa.

Sötpotatissoppa med ingefära och vanilj, ca 6 portioner

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • ½ tsk chiliflakes
  • 1,4 kg sötpotatis
  • 8 dl buljong
  • ½ tsk salt
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk agavesirap eller lönnsirap
  • 2 msk limesaft

Hacka löken och ingefäran. Skala och dela sötpotatisen i ca 1½-2 cm breda tärningar.

Fräs löken i oljan till den är genomskinlig, ca 3-4 minuter. Tillsätt ingefäran och chiliflakes och fräs några minuter till. Tillsätt sötpotatis, buljong och salt. Koka upp och låt sjuda under lock tills sötpotatisen är mjuk, ca 5 minuter.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt dem till grytan och mixa sedan allt med en stavmixer tills det inte är några hela bitar av ingredienserna kvar. Tillsätt sirap och limesaft och smaka av med mer salt om det behövs. Servera med en limeklyfta och en bit bröd.

Sötpotatissoppa

Sötpotatissoppa