Pannkakor från Svenska klassiker utan ägg och mjölk

Jonas testar pannkakor, del 6

Hej alla barn nu ere bakprogram, titta nu här vad farbror Frej tar fram
En liten bunke och nu ska ni höra, vad man med en liten bunke kan göra
Mixa och blanda och svammeliklet, så har vi gjort oss en pangkakssmet! Visp, visp, visp, visp, stek! (Förvirrad? Kolla in den här videon för lite välbehövlig research.)

I stort sett var det så enkelt att bygga ihop pangkakssmeten den här gången. Jojo, jag vet, det finns redan ett recept sedan tidigare som utmärkts till enklaste pangkaksreceptet men det var innan jag insett att det verkar finnas fler receptskapare där ute som vill konkurrera om förstaplatsen! Tävlingsdeltagaren den här gången är ”Pannkakor” från ”Svenska klassiker utan ägg och mjölk”. Grunderna till det här receptet är malt, humle, jäst och vat…. ….Hmm, verkar vara fel lapp jag fått… Hmmm.. Vänta… Ah, där! Så: mjölk, mjöl, bakpulver och salt i lite lagom mängder.

Jag vet inte om det är jag som bott under en sten de senaste åren och inte sett den helt självklara trend som slagit igenom i kokböcker när det kommer till pangkakor, men helt klart tycker jag mig se ett tydligare och tydligare mönster rörande storlek på den färdiga pangkakan. I receptet står det ofta att det ska bli ”ca 6 stycken”. Och jodå, nog kan man göra 6 stycken, helt klart. Men om man tar det pangkakgsjärn vi har hemma och häller ut smet på det så att smeten täcker hela järnet, då slutar man på någonstans mellan 3 och 4 stycken. Och jag lovar, yttermåtten på vårt järn är inte större än största plattan på spisen, och spisen är inte större än någon annan medelsvensks.

Nå, det är alltså en något mindre vpp än den jag är van vid den här gången, dock är det inte ett problem som direkt påverkar tillagandet.

På det stora hela är det ett superenkelt smetrecept med en lagom smetvolym för två, kaaaaaaanske tre, personer. Poängställningen står nedan, bara att jämföra med de övriga. Låt denna pangkaka väl smaka!

Pannkakor från Svenska klassiker utan ägg och mjölk

Pannkakor från Svenska klassiker utan ägg och mjölk

Betygskriterier finns i första testet.

Betygsättning för ”Pannkakor” från Svenska klassiker utan ägg och mjölk

          Emma Jonas
Konsistens:      4   3
Smak:         4   2
Tjocklek:       4   4
Spänstighet:      4   4
Stekvänlighet:     X   4

Tid: 30 minuter

Antal: 7

Slutbetyg: 3,6