Fuskgratäng

Fuskgratäng

Detta är en vegansk variant på fiskgratäng, gjord med tofu. Trots att det är ett par olika saker som ska göras så är det värt det för att det blir gott. Det blir lite extra spännande för mig att laga en sån här rätt, för jag har aldrig tyckt att fisk smakar gott – här slipper man ju fisksmaken och kan koncentrera sig på de andra smakerna!

Fuskgratäng, 4-6 portioner

 • 2 paket tofu (400-500 g)
 • ca 1 dl citronsaft
 • 2 tsk liquid smoke (om rökt tofu inte används)
 • 2 dl vegansk matlagninsgrädde
 • 2 dl vegansk buljong
 • 2 msk mjölkfritt margarin
 • 2 msk vetemjöl
 • 1 tsk dragon
 • 1 tsk senap
 • 2 msk fryst dill
 • 2 msk fryst persilja
 • 50 g tångcaviar
 • ca 1 kg potatis
 • 1 dl soyamjölk
 • 2 msk mjölkfritt margarin
 • salt och vitpeppar

Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur tofun, skär den i skivor och lägg ut skivorna i en form. Om inte rökt tofu används så blanda liquid smoke och citronsaft så det blir totalt 1 dl, om rökt tofu används så använd ca 1 dl citronsaft. Häll blandningen/citronsaft över tofuskivorna.

Skala och koka potatisen.

Smält margarinet i en kastrull och rör i mjölet och sedan buljong och grädde. Blanda i dragon. Koka upp under omrörning och sjud tills såsen tjocknat. Blanda i dill, persilja, senap, caviar och smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.

Mosa potatisen med soyamjölk, margarin och kryddor.

Spritsa ut potatismoset längs kanterna av en ugnsform. Häll lite av såsen i botten och lägg sedan ut tofuskivorna. Fyll på med resten av såsen.

Grädda i ugnen i 250°C i ca 15 minuter.

Fuskgratäng

Fuskgratäng