Ärtsoppa

Ärtsoppa

Igår låtsades vi att det var torsdag och åt ärtsoppa och pannkakor. Om pannkakorna kan ni läsa i Jonas pannkakstest.

Ibland känner jag mig lite lat när jag köper färdig ärtsoppa och tänkte därför göra egen. Det tog lite tid (som alltid när saker ska blötläggas), men smakade bra. Jag tror nog däremot att jag fortsätter att köpa färdig ärtsoppa i fortsättningen, såvida jag inte har mycket tid över.

Ärtsoppa, ca 4-6 portioner

  • 500g blötlagda gula ärtor
  • 1½ liter vatten
  • 1 tsk salt (skippa om du använder buljong som är väldigt salt)
  • 1-2 gula lökar (beroende på storlek), skalad och ev. delad i klyftor**
  • 1½ tsk mejram eller timjan, eller en blandning av dem båda.
  • 2 buljongtärningar eller motsvarande i buljongpulver
  • en liten bit färsk ingefära, skalad

Blötlägg ärtorna enligt anvisning på paketet. Det brukar vara allt mellan 6 till 24 timmar*. Häll av vattnet och skölj ärtorna.
Koka upp ärtorna med vattnet, det bildas ganska mycket skum vid vattenytan och det kan flyta upp lite skal, ta bort detta så gott det går. Lägg i löken**, buljongtärningar/pulver, kryddor och ev. ingefära. Låt koka tills ärtorna är mjuka, ca 1-1½ timme ***. När ärtorna är mjuka och soppan har en bra konsistens så är det klart. Tag ut ingefäran och löken om du la i den hel.
Servera med senap och timjan.

Färdig ärtsoppa och gräddning av pannkakor

Färdig ärtsoppa och gräddning av pannkakor

* vi blötlade i 9 timmar.
** ett recpet jag tittade på sade att man skulle lägga i dem hela (och sedan ta ur löken), ett annat sade att man skulle skära dem i klyftor (utan någon anvisning att ta ur den). Jag testade att skära löken i klyftor, den delade på sig men kokade sönder rätt bra så det var inga stora lökbitar till slut. Jag tror att båda sätten går bra.
*** det tog 70 min för oss.