Kroppkakor med rivna morötter

Kroppkakor

För några dagar kom jag på att det var längesen jag åt kroppkakor (sedan långt innan jag blev vegan) och att det borde ju inte vara så svårt att göra själv. Vanligtvis har man ju fläsk i kroppkakor men jag valde att smula sönder tofu och smaksätta det med lite liquid smoke och grillkrydda.

Kroppkakor, ca 14 stora

Potatisdeg:

  • ca 1kg potatis
  • No Egg-pulver och vatten motsvarande 1 ägg
  • 3dl vetemjöl
  • salt

Fyllning:

  • 250g tofu
  • ca 1½ tesked liquid smoke
  • ca 2 teskedar grillkrydda
  • en skvätt kolorit

Pressa ur vattnet ut tofun. Smula därefter sönder den och blanda den med liquid smoke, grillkrydda och lite kolorit för färgens skull (så att man ser skillnad på fyllningen och det runt om när man delar de färdiga kroppkakorna).

Skala och koka potatisen, pressa den sedan eller mosa den och låt svalna. Under tiden kan man fräsa tofun en stund och sedan ska även den svalna. När moset har svalnat så ska det blandas ihop med ägg-ersättningen, vetemjöl och salt tills det är en deg. Rulla ut till en tjock rulle och dela i bitar. Forma en grop i varje del och lägg i fyllningen. Täck över fyllningen med deg och rulla ihop till en boll.

Potatisdegen formas till skålar där fyllningen läggs i.

Potatisdegen formas till skålar där fyllningen läggs i.

Degen trycks ihop över fyllningen och rullas sedan till bollar.

Degen trycks ihop över fyllningen och rullas sedan till bollar.

När alla bollar är klara så ska de kokas. Lägg några i taget i kokande vatten och när de flyter upp till ytan ska de skjuda i ca 5 minuter. Upprepa tills alla bollar är kokta.

Det finns lite olika varianter på hur man serverar kroppkakor, men jag kör med lingonsylt och rivna morötter.

Färdiga kroppkakor med rivna morötter och lingonsylt

Färdiga kroppkakor med rivna morötter och lingonsylt