Emmas Massaman-gryta

Emmas Massaman-gryta

När jag bodde i Karlshamn åt jag på en av thai-restaurangerna (Siam Garden) ett par gånger (äter väldigt sällan ute), jag valde ofta det stället eftersom man kan få tofu istället för djur till alla rätterna. Det framgår inte på menyn, så det är lite halv-hemligt, men det är bara att säga att man vill ha tofu så får man det. Jag tror att alla gånger jag varit där valde jag samma rätt, Käng Massaman, pga att jag gillar att den innehåller potatis och nötter.

Idag så lagade vi en egen variant. Vi hade tur som hittade massaman currypasta i den lilla asiatiska butiken i närheten så vi slapp göra egen. Tänk på att kolla upp så att den inte innehåller räkpasta eller någon fisksås – det verkar vara vanligt att ha i currypastor. Jag funderade på om vi skulle använda tofu eller torkade soyabitar och valde soyabitarna eftersom vi redan har en massa sådana hemma. Jag tror att tofu fungerar precis lika bra.
Hade jag fått bestämma helt själv hade jag nog inte haft i vattenkastanj och bambuskott, men Jonas gillar det så vi tog med det. Det smakade bra ändå.

Som vanligt lagar vi mat för ett helt kompani och fyller frysen så att vi har lunchlådor för ett bra tag.

Ingredienser

Ingredienser

Emmas Massaman-gryta, ca 10 portioner

  • ca 800g fast potatis
  • 2 paprikor (gärna i olika färger)
  • 2dl jordnötter
  • 4 ananasringar skurna i bitar
  • ca 7dl torkade soyagrytbitar
  • ca4msk massaman currypasta (kan variera beroende på tycke och smak)
  • 1 liten burk bambuskott
  • 1 liten burk vattenkastanjer
  • 1 liter kokosmjölk

Börja med att skala och dela potatisarna i ”lagom stora” bitar. Koka dem tills de är klara. Koka soyabitarna enligt anvisningar på paketet, häll av vattnet och pressa eventuellt ut lite vatten ur dem.
Skär under tiden paprikorna i bitar och dela eventuellt vattenkastanjerna. Häll av bambuskotten och ananasringarna, dela ananasen i bitar.

När soyabitarna är klara så ska de fräsas i currypastan. Börja med att hetta upp lite olja i en gryta och lägg i lite av currypastan, lägg därefter i soyabitarna och rör runt så att de täcks av currypastan. Fräs i några minuter och häll därefter i kokosmjölken. Smaka av med mer currypasta tills det smakar bra. Låt koka upp och häll därefter i resterande ingredienser. Låt det sjuda i 5-10 minuter.

Servera med ris och ev. lite soyasås.

Färdig massaman-gryta

Färdig massaman-gryta