Välmarinerade soyafiléer med hasselbackspotatis, ugnsbakade rotsaker och sås på rostad paprika

Välmarinerade soyafiléer med hasselbackspotatis, ugnsbakade rotsaker och sås på rostad paprika

Detta inlägget har hittills rekord i lång titel… men jag ville få med allt som serverades till nyårsmiddagens huvudrätt. Det verkade som mycket till en början, men med lite planering och förberedelser i god tid så var det inte svårt att få ihop allt.

Marineringen till soyafiléerna blev riktigt bra och eftersom de marinerades i en hel dag så tog de åt sig av smaken. Dressingen till rotsakerna var nog det som imponerade mig mest. Att så lite kan göra så mycket!

Välmarinerade soyafiléer

  • ca 2-4 soyafiléer per person (beroende på storlek)
  • 0.5 dl rapsolja
  • 0.5 dl seasoning sauce eller soya
  • 0.5 dl ketchup
  • vitlökspulver (0.5 tsk)
  • grillkrydda (1 tsk)
  • cayennepeppar (2 tsk)

Koka soyafiléerna enligt anvisningar på paketet. Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur dem.

Blanda ihop övriga ingredienser till marinaden, smaka av så det blir en bra mängd av varje krydda. Denna marinaden räcker bra till ca 12 soyafiléer.
Lägg soyafiléer och marinad i en plastpåse i kylen i minst en dag.

Stek i olja ett par minuter på varje sida så att de blir genomstekta.

Hasselbackspotatis

  • ca 3 potatisar per person
  • mjölkfritt margarin
  • ströbröd
  • salt och peppar

Skala potatisarna och skär dem i skivor, men inte helt igenom. Ett bra knep att förhindra att man skär igenom hela potatisen är att lägga den i en träslev eller liknande. Lägg potatisen i en ugnsform. Klicka på lite mjölkfritt margarin på varje potatis. Salta och peppra. Baka i ugnen i 225°C i ca 30-45 minuter, tills potatisen är mjuk. Strö lite ströbröd över potatisarna efter ca 20 minuter.

Välmarinerade soyafiléer med hasselbackspotatis, ugnsbakade rotsaker och sås på rostad paprika

Välmarinerade soyafiléer med hasselbackspotatis, ugnsbakade rotsaker och sås på rostad paprika

Ugnsbakade rotsaker med ingefäradressing, ca 4-6 portioner

  • 1 kg rotfrukter
  • 2 st röda lökar
  • 2-4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
Dressing
  • 1 msk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 msk agave sirap
  • 1 dl raps- eller olivolja

Skala och skär rotsakerna i ungefär lika stora bitar. Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en ugnsform och häll över oljan, salt och peppar. Rosta i ugnen i 225°C i ca 20 minuter.

Gör dressingen under tiden. Riv ingefäran fint, pressa vitlöksklyftorna. Blanda ihop med de övriga ingredienserna.  Häll dressingen över de klara rotsakerna.

Sås på rostad paprika, ca 4 portioner

  • 2 röda paprikor
  • ½ röd eller gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 dl vegansk matlagningsgrädde
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika

Halvera paprikorna och skär bort kärhusen. Lägg med snittytan neråt på en plåt eller i en ugnsform, sätt ugnen på grillvärme och grilla tills skalet blivit svart. Ta ut paprikan och lägg i en plastpåse. När de svalnat så går det lätt att skala dem.

Rosta löken och vitlöken i olivolja tills de mjuknat.

Mixa alla ingredienser i en mixer och värm sedan upp den innan servering.