Paj med stuvad svamp

Paj med svampstuvning

Detta blev en riktigt god paj med svampstuvning i. Jag smulade över lite smaksatt tofu för att få lite extra smak. Det blir väldigt mycket paj så det räcker till många personer eller matlådor.

Paj med svampstuvning, 6-8 portioner

  • 5 dl mjöl
  • 180 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk vatten
  • 1 kg blandade färska svampar
  • mjölkfritt margarin till stekning
  • eventuellt lite blandade torkade skogssvampar
  • 5 dl vegansk matlagningsgrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 gul lök
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1-2 msk mörk soya
  • ev 200-250 gram smaksatt tofu
  • 1 msk vetemjöl och lite vatten eller mjölk till redning
  • salt och peppar
  • eventuellt lite vegansk smördeg (det finns frysta utan smör i) till lock

Gör en pajdeg genom att blanda mjöl och rumsvarmt mjölkfritt margarin tills margarinet blivit jämt fördelat. Blanda ner vattnet och forma till en fast deg. Låt vila i kylskåpet i ca en halvtimme. Pressa sedan ut degen i en pajform med höga kanter eller en sockerkaksform. Grädda i 10 minuter på 200°C.

Häll vatten på den torkade svampen enligt instruktioner på paketet. Rensa och hacka all svamp. Fräs vitlök och lök i lite mjölkfritt margarin tills löken är mjuk. Fräs därefter svampen. Eftersom det är mycket svamp kan det vara bra att fräsa det i omgångar eller i flera stekpannor. När all svamp blivit stekt och den mesta vätskan försvunnit. Blanda all svamp i en kastrull och krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar och fräs någon minut extra. Häll på grädden och soyan och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av om det behövs mer krydda. Blanda ihop en redning med vetemjöl och vatten/mjölk. Red svampkoket till en lagom tjock stuvning.

Häll över svampstuvningen i pajformen. Smula över tofu och lägg ett lock eller galler av smördeg på pajen.

Grädda i 200°C i ca 20 minuter tills locket fått fin färg. Servera med grönsallad.

Paj med stuvad svamp

Paj med stuvad svamp