Rotfruktssoppa

Rotsakssoppa med svamp

Nu när rotsakerna är billiga så kan man passa på att göra till exempel denna soppan. Bilderna luras något eftersom 3 av 4 av rotfrukterna ser precis likadana ut (den 4:e, kålroten, är aningen gulare än de andra).

Rotsakssoppa med svamp, 4-6 portioner

 • 1½ liter grönsaksbuljong
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 gul lök
 • 200 g rotselleri
 • 200 g kålrot
 • 200 g palsternacka
 • 200 g persiljerot
 • 30 g torkad svamp
 • 1 msk timjan
 • 2 lagerblad
 • olivolja
 • salt och peppar
 • vegansk creme fraiche (ex. sour supreme eller havre fraiche)

Skala och skär rotsakerna i jämnstora kuber (ca 1½-2½ cm på varje sida). Skala och grovhacka löken. Fräs lök, pressad vitlök och rotsakerna i olivolja ca 5 minuter. Tillsätt buljong, svamp och kryddorna. Koka upp och låt koka tills rotsakerna är mjuka, minst 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en klick vegansk creme fraiche och en brödbit.

Rotfruktssoppa

Rotfruktssoppa