Vegoburgare

Vegoburgare och klyftpotatis

Nu när det börjar bli vår och fint väder så vill man grilla. Eftersom vi har balkong så få man ju bara ha elgrill där, så vi fick gå och köpa en. Eftersom det var längesen vi åt burgare och hade lite idéer på hur man skulle kunna få ihop ett recpet själv så fick det bli det!

Vegoburgare och klyftpotatis, 4 portioner

 • 4 burgare (se recept nedan)
 • 4 hamburgerbröd
 • vegansk ost
 • salladsblad
 • tomat
 • rostad lök
 • ketchup
 • senap
 • tacosås
 • guacamole (se recpet nedan)
 • klyftpotatis (se recept nedan)

Montera ihop burgarna i valfri ordning och servera med klyftpotatis.

Vegoburgare, 4st

 • ca 4dl soyagranulat
 • buljongpulver
 • ½dl vetegluten
 • 1msk allroundkrydda
 • ½msk grovmalen svartpeppar
 • ½msk paprikapulver

Koka soyagranulatet tillsammans med lite buljongpulver/½buljongtärning i ett par minuter tills det är mjukt. Häll av och pressa ur så mycket vatten du kan. Häll färsen i en bunke och blanda ihop med vetegluten tills det får en fast konsistens och håller ihop när man pressar ihop det. Blanda därefter i krydda efter smak. Forma till 4 burgare och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på.
Baka i ugnen i 200 °C i ca 10 minuter. Grilla därefter på grill eller stek i en stekpanna.

Nygrillad vegoburgare som väntar på att monteras ihop

Nygrillad vegoburgare som väntar på att monteras ihop

Klyftpotatis, 4 portioner

 • ca 1kg potatis
 • rapsolja (eller annan neutral olja)
 • vitlökspeppar
 • salt

Skrubba potatisarna så att ev jord försvinner. Skär dem i klyftor och lägg i en ungsform och häll över lite olja och krydda efter smak. Blanda runt så att alla potatisarna får olja och krydda på sig. Grädda i ugnen i  200 °C i ca 40 minuter. Blanda runt 2-3 gånger under tiden. Känn efter med en provsticka så att potatisarna är klara, annars får det vara inne lite längre.

Guacamole

 • 2 mjuka avocados
 • olivolja
 • pressad citron
 • chilipeppar
 • salt
 • svartpeppar

Mosa avocadon, blanda i övriga ingredienser till önskad konsistens och smak.

Vegoburgare med klyftpotatis

Vegoburgare med klyftpotatis

Jag tycker att det blev en väldigt god burgare. Den var lätt att göra, hade inte några konstiga ingredienser (förutsatt att man har soyagranulat och vetegluten hemma då, men det har man ju), och det gick snabbt att göra den. Våra burgare blev lite krispiga i kanten för de låg på grillen en liten stund för länge, men idag när vi ska grilla de resterande 2 ska jag se till att de inte grillas för länge!