Sushi

Sushi

Att göra sushi hemma är lite tidskrävande, så det gäller att man startar i god tid. Den stora fördelen är att det inte äts varmt, så man kan göra det i förväg, och att det är mycket väntetid medans riset sköljs, kokas och sedan svalnar, men då får man gott om tid att förbereda innehållet och göra annat. Att göra vegansk sushi är egentligen inga konstigheter, det är bara att välja ut sina favoritgrönsaker eller några frukter att ha i.

Sushi, 4 rullar (ca 40 bitar)

Ris:

 • 5 dl lämpligt ris (jag tycker det funkar lika bra med det lite billigare grötriset som sushiris)
 • 7.5 dl vatten
 • 5 msk risvinäger
 • 5 msk socker

Fyllning, montering och tillbehör:

 • morot
 • gräslök
 • mango
 • avocado
 • papaya
 • wasabi
 • japansk soya (det blir inte lika gott med kinesisk)
 • inlagd ingefära (gari)
 • noripapper
 • lite vatten

Skölj riset och häll det i en skål och fyll på med vatten, låt stå i ca 20 minuter. Skölj riset igen. Häll i en kastrull och fyll på med vattnet. Kok upp utan lock och när det börjar koka sänk värmen och lägg på locket. Koka på svag värme i ca 10-15 minuter, tills det mesta vattnet kokat bort.

Häll över riset i en skål när det är färdigkokt, men skrapa inte i botten av kastrullen om lite av riset fastnat. Värm upp risvinäger och socker tills sockret löst sig, häll blandningen över riset och låt riset svalna, ca 20-30 minuter.

Under tiden riset svalnar kan fyllningen förberedas. Skala och skär morot, mango, papaya och avocado i stavar. Skölj av gräslöken.

Ta ett noripapper och lägg med den blanka sidan upp på en bamburulle och lägg på ris men lämna några cm i ena änden så att det går att fästa ihop rullen, annars ska hela pappret täckas. Lägg valfritt innehåll som en rand några cm upp från botten (om den tomma biten av pappret anses vara toppen). Eventuellt kan lite wasasbi smetas ut under innehållet. Rulla ihop rullen och fäst ihop genom att pensla lite vatten på den tomma biten av noripappret och tyck ihop mot den biten som rullas upp. Skär rullen i ca 1-2 cm tjocka skivor. Upprepa med de övriga rullarna.

Servera med misosoppa (det finns pulvervarianter som är helt veganska), ingefära (gari), wasabi och japansk soya. Wasabin blandar man ut med soya och doppar sedan bitarna i det.  Mellan bitarna kan man äta lite ingefära, jag vill minnas att detta är för att neutralisera smaken om man har många olika fyllningar i sina bitar.

Sushi, misosoppa & en klick wasabi

Sushi, misosoppa & en klick wasabi