Nygräddade scones

Söndagsscones

Söndagar brukar vi inleda med scones. Efter att ha testat lite olika recept och kombinationer, i morse gjorde vi följande recept.

Den senaste tiden har jag börjat ha frön i sconsen, det ger trevligt tuggmotstånd och god smak. Oftast har jag solrosfrön men pumpafrön funkar också bra. Istället för att göra stora kakor som delas i 8 delar brukar jag istället göra lite mindre kakor som bara delas i två delar.

Scones, 2 stora kakor eller 4-6 mindre kakor

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl solrosfrön
  • 50g mjölkfritt margarin
  • 2 dl soyamjölk

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och solrosfrön. Fördela in det mjölkfria margarinet med fingrarna tills det inte är några stora klumpar kvar. Häll i mjölken och blanda snabbt ihop degen.

Dela upp degen i antingen två stora kakor eller 4-6 mindre på en plåt med bakplåtspapper på. Om du väljer att göra stora kakor så gör skåror i varje kaka så att den enkelt kan delas i 4 delar. Nagga dem med en gaffel oavsett storlek.

Grädda i 250°C i ca 12 minuter.

Servera med soyaost och marmelad eller sylt.

Scones med soyaost och apelsinmarmelad

Scones med soyaost och apelsinmarmelad