Pannkaka från vegania.net

Jonas testar pannkakor, del 3

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det pangkakstestningsdag!

Den här gången grundades testningen på ett mycket enkelt recept,  Pannkakor från ”Vegania – din bästa vän i köket”, receptet finns även på vegania.net. Det var rakt på sak: Mjöl, mjölk, smör, salt. Inte mycket krusiduller med soyamjöl, vaniljsocker, spirulina, vetegroddar, majsstärkelse eller brödkrutonger för att göra rätten lite mer ”spännande”.

Jag ger detta ett ”Aaaaah, jag måste göra pangkakor fort!”-hedersutnämnande då det handlar om att lära sig (förslagsvis utantill) 4 ingredienser plus dess mängder, men även det faktum att det tar MAX 30 minuter att fullfölja uppdraget (sätt plattan på ca 6-strecket på en 12-gradig skala eller 3:an på en 6-gradig).

Färdig pannkaka

Färdig pannkaka

Denna gång gav jag mig som bonus även på att tillreda smeten med elvisp. Jag blev faktiskt förvånad. Det blev fler klumpar i smeten än med ballongvisp. Två saker som jag reflekterade över som kan ha varit avgörande här: 1) Jag använde samma taktik som jag gör med ballongvisp; full mängd mjöl, hälften mjölk, vispa som ett djur tills det är slätt, häll på resten av mjölken, vispa klart. 2) Jag använde båda visparna och det blev rätt stor skillnad i hur smeten band ihop sig.

På det stora spelade dock experimentet med elvispen inte någon större roll, pangkakorna såg nästintill så normala ut som de brukar. Och FORT går det. Det gick till och med så fort att göra ett par (jag testade med både 15-cm och 20-22cm) av dem att de såg ut att vara klara på utsidan men var lite degiga på insidan. Så se upp med att ramla över på för hög värme.

Alltsomallt, fantastisk tillagningsupplevelse, lätt snabbast hittills, men dessa pangkakor är för de som antingen inte har ork eller lust att prova något lite mer utsvävande eller inte vet vad som ingår i pangkakor och bara chansar på att det som finns i skafferiet funkar.

Betygskriterier finns i första testet.

Betygsättning för Veganias ”Pannkakor”

        Emma Jonas
Konsistens:  3  3
Smak:     3  2
Tjocklek:   2  2
Spänstighet:  2  2
Stekvänlighet: x  5

Tid: 30 minuter från att ha plockat fram bunken till färdig mat.

Slutbetyg: 2,5

Färdig pannakaka med blåbärssylt

Färdig pannakaka med blåbärssylt