Flygande Jakob

Flygande Jakob

I helgen som gick var vi och hälsade på Hanna och där lagade vi alla en Flygande Jakob tillsammans. Det blev väldigt gott och var enkelt att göra. Det enda jag har att klaga på är att grädden vi valde (Go Greens visp) blev väldigt vattnig i ugnen, i stort sett helt flytande. Jag får testa en annan sort nästa gång.

Det var även första gången jag testat Veggos ”Bitar istället för kyckling”, brukar alltid använda Tzay för att ersätta kyckling, men det var gott och det ska jag nog använda fler gånger till lite allt möjligt.

Före och efter ugnen

Före och efter ugnen

Flygande Jakob, ca 8 portioner

 • 1 paket Veggo ”Bitar istället för kyckling”
 • 250g tofu
 • 1 paprika
 • 150g champinjoner
 • 2 bananer
 • 2 paket vegansk vispgrädde
 • chilisås
 • jordnötter (ca 2 dl)

Marinad till tofun

 • rapsolja
 • liquid smoke
 • soya
 • vatten

Blanda ihop marinad tills det blir lagom mängd och smak. Ta lite liquid smoke i taget för det smakar rätt mycket och oftast behöver man inte mer än någon tesked. Skär tofun i skivor och marinera så att det får smak, vi hade inte tid att marinera mer än 10-15 minuter men det blev rätt bra ändå.  Skär paprika, champinjoner och banan i bitar/skivor. Vispa upp grädden och blanda sedan i chilisås efter smak.
Fräs Veggo-bitarna och sedan den marinerade tofun. När det har fräst så lägg det i en ugnsform tillsammans med de andra ingredienserna. Häll över vispgrädden och toppa med jordnötter. Grädda i 225°C i ca 15-20 minuter, tills det har fått en fin färg.

Servera med ris och sallad.

Flygande Jakob med ris och sallad

Flygande Jakob med ris och sallad