Pastagratäng

Pastagratäng

Pastagratäng är något som vi lagar rätt ofta, det är lätt att anpassa efter vad man har hemma och går bra att göra med olika grönsaker i, linser eller soyaprotein i olika former. Denna gången blev det med morötter och soyagrytbitar.
Jag har även testat med olika mängder pasta och kom denna gången ner till 5dl vilket jag tycker passade bra till mängden färssås (i brist på bättre namn…) jag gjorde, det blev en god och krämig konsistens.

Jag har läst på olika ställen att det tipsas om att man kan ha i lite bjäst i ”ostsås” om man inte har någon ost, att det då ska bli en lite ostig smak. Detta var inte något jag testat innan och eftersom jag inte hade någon ost hemma för tillfället så testade jag att ha i 1 msk bjäst i ostsåsen. Jag tycker inte att det gav någon bättre smak än om jag hade skippat det, så jag kommer nog inte att ha med det i framtiden.

Färdig pastagratäng

Färdig pastagratäng

Pastagratäng, 8 portioner

 • 6 dl pasta i valfritt format (jag använde skruvar)

Färssås:

 • 2 stora morötter, grovrivna
 • 1 gul lök, hackad
 • 1 vitlöksklyfta, pressad
 • 5 dl soyagrytbitar
 • 1kg krossade tomater
 • grönsaksbuljong
 • basilika
 • oregano
 • svartpeppar

Ostsås:

 • 4+1 dl soyamjölk
 • 1-2 msk vetemjöl
 • ev. 1 msk bjäst
 • grönsaksbuljong
 • chilisås

Koka pastan tills den är klar. Häll av vatten och häll tillbaka pastan i grytan. Under tiden pastan kokar så gör du färssåsen.

Fräs den hackade löken och pressa i en vitlöksklyfta efter några minuter. Låt det fräsa i ett par minuter till och häll därefter i de grovhackade morötterna och fräs lite till.
Häll i soyagrytbitarna och 1 paket krossade tomater, koka tills grytbitarna är mjuka och tillsätt därefter det andra paketet krossade tomater och låt det koka ihop med valfri mängd kryddor.

Under tiden färssåsen kokar ihop är det lämpligt att börja med ostsåsen. Förbered redning av 1 dl soyamjölk och 1-2 msk vetemjöl. Koka upp resterande 4 dl soyamjölk med eventuell bjäst, chilisås och grönsaksbjuljong efter smak (glöm inte att vispa så att det inte bränner!). När det kokar häller du i redningen och vispar samtidigt, såsen brukar tjockna till rätt snabbt. Om du tycker att den är för lös så gör lite till redning och häll i, är den för tjock så häll i lite mer mjölk.

När färssåsen är klar häller du över den i pastagrytan och blandar runt med pastan. Häll därefter över blandningen i en ugnsform och häll över ostsåsen. Jag hade även lite sesamfrön på toppen.

Gratinera i mitten av ugnen i 225 °C i ca 20 minuter.

Pastagratäng, innan ostsåsen hälls på

Pastagratäng, innan ostsåsen hälls på