Mandelbullar med svampsås
För någon vecka sen dök det senaste numret av Lundagård in i mitt fack på jobbet, i den hittade jag en artikel om matlådor där de hade ett vegetariskt tips. Det var (inte helt oväntat kanske) lakto-ovo-vegetariskt men jag tyckte att det lät gott så jag har idag modiferat det till att vara helt vegetariskt.
I originalreceptet står det att det ska bli 25-30 bullar, men jag fick bara ihop 17. Jag tycker inte att jag gjorde dem allt för stora heller. Jag ersatte äggen i originalreceptet med mosad potatis och lite vetegluten, jag tycker att det höll ihop bra och fick en bra konstistens. De blev rätt kompakta, kanske har det lite att göra med att jag fick ihop färre bullar…
Mandelbullar, ca 15-20 st
- 1½ dl mandel (ca 100 g) *
- 1½ dl ströbröd
- 1½ dl riven vegansk ost
- 2 msk riven gul lök
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 kokta potatisar, mosade
- 1 msk vetegluten
- 1-1½ liter buljong
- mjölkfritt margarin att steka i
Mixa mandeln fint i en matberedare. Blanda ihop mandel, ströbröd, ost, lök, salt, peppar och vetegluten. Tillsätt den mosade potatisen och vattnet. Eventuellt kan det behövas en halv matsked vatten till. Blanda till en smet och forma bollar av det.
Koka upp buljongen, lägg i bullarna och låt dem koka i ca 5 minuter tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev och stek dem sedan i margarin tills de får lite stekyta.
Svampsås, 4 portioner
- 5 dl färsk svamp
- ½ dl gul lök, finhackad
- 2 dl mjölkfri matlagningsgrädde **
- 3 dl vegansk mjölk **
- 2 msk vetemjöl
- 50 g mjölkfritt margarin ***
- salt och mald vitpeppar
- ljus soya (japansk, ex. Kikkoman är ljus)
Rensa och grovhacka svampen. Skalpa och hacka löken fint.
Stek löken i margarinet på medelhög värme några minuter, tillsätt svampen och stek tills nästan all vätska försvunnit. Strö vetemjöl över svampen och rör om. Häll över grädde och mjölk under omrörning.
Låt koka minst 5 minuter på medelvärme, rör om då och då.
Smaka av med salt och peppar samt en skvätt soya.
* Om mandeln inte är skållad, gör följande: koka upp vatten, lägg i mandlarna, koka i 1 minut, häll av dem i en sil, spola med kallt vatten sedan är det väldigt enkelt att få av skalet.
** Jag har märkt att när man ska använda både matlagningsgrädde och mjölk tillsammans i en rätt blir det bäst om de är baserade på samma sak, ex. havrebaserad matlagningsgrädde och havremjölk, eller soyabaserad matlagningsgrädde och soyamjölk. Jag har upplevt att det har en tendens att skära sig annars.
*** Originalreceptet säger 75g men vi tyckte att det var lite för mycket så jag har dragit ner mängden här.
Hej! Har just hittat hit och gillar vad jag ser 🙂 Dessa mandelbullar låter ju fantastiskt goda, ska testa dem imorgon! Men tror du att de går att göra utan vetegluten? Med typ lite sojamjöl, eller är vetegluten essentiellt för att de ska hålla ihop?
Hej!
Vetegluten gör ju så att saker håller ihop bättre. Har du tillgång till No Egg så kan du använda det för att ersätta äggen (3st ska det vara enligt det ursprungliga receptet). Annars bör det funka med bara mosad potatis.