Adventsfika nr 3
Adventsfika nr 2 var repris på Adventsfika nr 1, så den var inte så mycket att skriva om.
Till Adventsfika nr 3 bakade jag däremot nytt, denna gången Saffransbullar. Jag hittade receptet i ett häfte och har modifierat det något för att bli veganskt.
Saffransbullar, ca 30st
Bullar:
- 100 g mjölkfritt margarin
- 5 dl soyamjölk
- 25 g jäst
- 1.5 tsk hel kardemumma, stötta i en mortel
- 1 g saffran
- 1 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- äggersättning motsvarande 1 ägg
- ca 12 dl vetemjöl
Fyllning:
- flytande mjölkfritt margarin eller ca 150g rumsvarmt mjölkfritt margarin
- 1 dl strösocker
- 200 g riven mandelmassa
Garnering:
- soyamjölk
- ca 1 dl hackad mandel
- ca 1 dl pärlsocker
Smält margarinet i en kastrull och tillsätt soyamjölken, värm upp till den temperatur som är lämplig för jästen. Rör ut jästen med vätskan. Tillsätt kardemumma, saffran, socker, salt, äggersättning och ca 10 dl mjöl. Arbeta degen tills den är blank, den ska vara ganska lös. Det tar ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa under en bakduk i minst 1 timme.
Ta upp degen och knåda den med resterade del av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel på ca 25×50 cm. Bre ut margarinet och strö på socker och mandelmassa. Rulla ihop och skär rullen i ca 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper, i bullformar eller i en fast muffinsform. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Pensla bullarna med lite soyamjölk och strö på mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 225 °c ca 10 minuter.
Jag gjorde ungefär likadana, fast med mörk choklad i fyllningen oxå! Jättegoda!