Lasagne

Lasagne med röda linser

Lasagne är gott och är perfekt att ha med sig i lunchlådan, här kommer en variant med röda linser.

Denna lasagne fyllde precis vår ugnsform som är ca 32 x 24 x 6 cm.

Lasagne, ca 8 portioner

  • 1 stor gul lök
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 burkar krossade tomater
  • 3 dl röda linser
  • 1 röd paprika
  • svartpeppar
  • salt
  • oregano
  • basilika
  • soyaostsås enligt recept nedan
  • lasagneplattor
  • ev. sesamfrön

Hacka löken och riv morötterna grovt. Fräs löken med de krossade vitlöksklyftorna i olja tills de är mjuka, tillsätt därefter morötterna och fräs ytterligare några minuter. Blanda i linserna och de krossade tomaterna, koka upp och koka tills linserna är mjuka (ca 10-15 minuter). Krydda med svartpeppar, salt, oregano och basilika efter smak.

Häll ca en tredjedel av ostsåsen i botten på ugnsformen, lägg på ett lager lasagneplattor och varva sedan plattor och linssåsen, tills all linssås tagit slut (eller tills platsen i ugnsformen nästan är slut). Hacka paprikan grovt och lägg på det översta lagret lasagneplattor. Häll därefter över resterande ostsås. Toppa eventuellt med sesamfrön. Grädda i ugnen i 200°C i ca 35-40 minuter.

Lasagne med tomater och vitlöksbaguette

Lasagne med tomater och vitlöksbaguette

Soyaostsås, ca 1 liter

  • 1 liter mjölk
  • 3/4 paket creamy spread med smak av persilja och vitlök
  • 100g soyaost
  • 4 msk vetemjöl
  • ev. lite muskot
  • ev. lite paprikapulver

Riv soyaosten grovt, eller hacka i små bitar. Häll 8-9 dl av soyamjölken i en kastrull och blanda i creamy spread och soyaosten. Blanda den resterande mjölken med mjölet till redning. Koka upp mjölken (vispa om ofta så att det inte bränner! ) och häll i redningen lite i taget tills det blir en tjock sås. Nu bör all osten vara smält, smaka av och krydda ev med lite muskot, paprikapulver eller andra kryddor.