Citronpanerad soyafilé med citronig klyftpotatis och bearnaisesås

Citronpanerad soyafilé med citronig klyftpotatis

Detta är en bra rätt om man gillar citron! Citronsmaken tar inte över helt, men den ligger med i bakgrunden vilket är trevligt. Denna gången testade jag att marinera soyafiléerna på ett annat sätt, nämligen genom att ha mycket smak på vattnet jag kokade dem i och sedan låta dem ligga kvar där ett par timmar. Jag tycker det blev förvånansvärt bra!

Citronpanerad soyafilé med citronig klyftpotatis och bearnaisesås

Citronpanerad soyafilé med citronig klyftpotatis och bearnaisesås

Panerad soyafilé med smak av citron, 2 portioner

 • 4-6 soyafiléer (beroende på hur stora de är)
 • 1 buljongtärning
 • ca 1-2 msk citronsaft (till marinering)
 • ca 1 msk grillkrydda
 • 2dl vetemjöl
 • 2½dl vatten
 • 1 msk citronpeppar
 • 1 msk citronsaft (till panering)
 • Ströbröd

Börja med att koka soyafiléerna i vatten med buljongtärning, citronsaft och grillkrydda. Det tar ca 10 minuter innan de blivit mjuka. Låt dem stå i buljongen i ett par timmar för att verkligen ta åt sig av smaken.

Förbered paneringssmeten genom att först blanda ihop vetemjöl och citronpeppar, blanda därefter i citronsaft och vatten tills det är en bra smet utan några mjölklumpar. Om smeten är väldigt tjock blir det ett tjockt paneringslager, så mängden vatten man ska ta är lite efter tycke och smak.

Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur soyafiléerna och vänd dem i paneringssmeten och därefter i ströbröd.

Stek ett par minuter på varje sida i mjölkfritt margarin tills de får fin färg.

Citronig klyftpotatis

 • Potatis (ca 200-250 g / person)
 • Rapsolja
 • Citronsaft
 • Svartpeppar
 • Salt

Skölj potatisen väl och dela i klyftor, lägg dem i en ungsform och häll över olja, citronsaft, svartpeppar och salt. Blanda runt så att allt blir täckt. Grädda i ugnen i ca 225-250°C i ca 30-45 minuter. Känn efter med jämna mellanrum så att de inte är hårda i mitten.