Fuskpinnar med ”Den där goda såsen…”
Som liten var inte gröna saker i maten allt för populära, men min mamma brukade göra en sås till t.ex. fiskpinnar som var fantastiskt god, så vi kallade den ”Den där goda såsen med massa äckligt i”. Här har jag hittat på en vegansk variant på den, eller vad jag kan minnas av den ivarjefall..
Fuskpinnarna är en variant på Veganias recept. Det tar lite tid att göra, tofun ska marineras över natten, men det är definitivt värt det för det blir väldigt gott!
Fuskpinnar, ca 16st
- 400-500g tofu
- ströbröd till panering
- mjölkfritt margarin till stekning
Marinad:
- 4dl vatten
- 2-3 tsk tomatpuré
- 1tsk havssalt
- ½ vegansk buljongtärning
- 1msk färsk dill
- några droppar citronsaft och/eller några droppar rökarom
Paneringssmet:
- 2dl vetemjöl
- 2½ dl vatten
- 1tsk havssalt
- 1tsk citronpeppar
- 1tsk hackad färsk dill
Skär tofun i lagom stora stänger. Förbered marinaden genom att blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Lägg i tofun och låt koka upp, om marinaden inte täcker all tofu så får du blanda i lite mer av den. Låt koka i ca 10 minuter och ta sedan bort kastrullen från spisen och låt allt svalna tillsammans, gärna över natten.
När tofun är färdigmarinerad så ta upp den ur marinaden och pressa ut så mycket vätska som möjligt.
Förbered paneringssmeten genom att blanda ihop alla torra ingredienser samt dill, blanda därefter i vatten till en jämn smet. Om du gillar mycket panering så minska mängden vatten något. Vänd tofun i paneringssmeten och därefter i ströbröd. Stek i mjölkfritt margarin, ett par minuter på varje sida tills de får en fin färg.
Servera med t.ex. såsen nedan, potatis och ärtor.
”Den där goda såsen…”
- ca 2dl naturell soygurt
- ca 1dl vegansk majonnäs
- ca ½ paket fryst dill
- ca ½ paket fryst persilja
- ca ½ paket fryst gräslök
Blanda först ihop soygurt och majonnäs, smaka av så att inte någon av smakerna tar över allt för mycket. Blanda därefter i dill, persilja och gräslök.
Senaste kommentarer