Risotto
Risotto tar lite tid att göra, och kan vara lite jobbigt eftersom man måste stå och röra om istortsett hela tiden. Men det är verkligen värt det – för gott blir det!
Jag hade lite soyaost över som var en för liten bit för att hyvla något av utan att den föll i småbitar, så jag skar osten i små kuber som jag blandade i riset medans det fick koka så att osten hade tid på sig att smälta. Det ger lite extra smak.
Jag tog en extra buljongtärning jämfört med vad som är rekommenderat till den mängden vatten, även det för att få lite mer smak.
Risotto med champinjoner och soltorkade tomater, ca 4-6 portioner
- 400 g champinjoner eller annan svamp
- 6 soltorkade tomater
- 4½ dl risottoris (ex avorioris eller arborioris)
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 10 dl vatten + 3 buljongtärningar
- 3 dl vitt vin
Börja med att förbereda buljongen, blanda i vinet när tärningarna löst upp sig. Håll buljongen varm på en platta vid sidan om. Hacka löken, fräs den sedan i olja med riset och den pressade vitlöken ett par minuter (utan att riset blir brynt). Tillsätt ett par deciliter av buljongen och låt koka upp. När buljongen kokat in så tillsätter du lite till i taget. Rör om ofta så att det inte bränner. Upprepa tills all buljong är slut. Smaka av så att riset inte är hårt i mitten, isåfall kan lite extra vatten behöva tillsättas.
Skölj av svampen och dela den i mindre bitar. Skär de soltorkade tomaterna om det inte redan är sådan som är i strimlor. Fräs svampen i mjölkfritt margarin. Blanda i det färdiga riset.
Senaste kommentarer