Cranberry Cashew Biryani med Chana Masala
För ett tag sen lagade vi Cranberry Cashew Biryani från Appetite for Reduction och Chana Masasa från The Post Punk Kitchen. Det blev en bra kombination och vi åt det tillsammans med köpe-mango-chutney och naturell soyghurt.
Chana Masala, 8 portioner
Som med ett tidigare recpet som finns på The PPK så tar jag mig friheten att översätta det här. Det är Isa Chandra Moskovitz som står bakom det från början.
- 3 msk kokosolja (jag tog rapsolja)
- 1 stor gul lök, skuren i lagom stora bitar
- 2 jalapenos, utan kärnor och tunnt skivade
- 5 vitlöksklyftor, pressade
- 1 msk hackad färsk ingefära
- ca 0.6 dl hackad färsk koriander
- 1.3 kg tomater, hackade
- svartpeppar
- 1 tks salt
- ca 8.3 dl kokade kikärtor (eller två burkar, sköljda)
- 1 tsk agave
- juice från 1 lime
Kryddblandning
- 1 msk och 1 tsk mald kummin
- 1 msk mald koriander
- 1 tsk mald gurkmeja
- 1/2 tsk fänkålsfrön, hackade
- 1/2 tsk kardemumma
- 1/4 tsk kanel
- 1/8 tsk mald (krydd)nejlika
- 1/4 tsk mald cayennepeppar
Blanda först ihop alla kryddorna.
Hetta upp en stor gryta eller stekpanna (allt ska få plats) till medelvärme. Fräs löken i oljan i ca 10 minuter, tills de har fått en fin brun färg. Under tiden kan man förbereda resten av ingredienserna (såvida man inte förbereder allt innan).
Tillsätt jalapeno, vitlök och ingefära och fräs i ca 30 sekunder. Tillsätt koriandern och fräs tills den minskar i storlek (en direktöversättning av recpetet skulle vara ”tills den vissnat”, men det låter lite tråkigt). Häll över kryddblandningen och rör runt.
Tillsätt tomaterna och blanda runt noga. Häll i salt, peppar, kikärtor och agave. Lägg på locket och öka temperaturen på plattan. Det kan ta ca 10 minuter innan tomaterna såsat till sig. Ta bort locket och koka i 20 minuter till på låg värme, så att smakerna blandas och grytan blir lite tjockare.
Tillsätt lime juice och smaka av om det behövs mer kryddor. Låt stå i 10 minuter innan servering.
Senaste kommentarer