Pasta med rostad vitlök, svamp och spenat

Pasta med rostad vitlök, svamp och spenat

Detta receptet är en modifikation av ett recept ur Lydia Lunchs bok The Need To Feed. Egentligen skulle det vara mer än dubbelt så mycket spenat, men vi tyckte att det räckte med den mängdenvi tog. Jag tror att man skulle kunna öka mängden svamp också.

Kokboken är inte helt vegetarisk eller vegansk, men den innehåller en mycket större del vego-recept än de flesta andra blandkost-kokböcker. Jag kan tänka mig att jag kommer laga en hel del från den.

Pasta med rostad vitlök, svamp & spenat, 6 portioner

  • 1 hel vitlök
  • 0.6 dl + 2 matskedar olivolja
  • ca 250 g blandad svamp
  • 200 g bladspenat
  • 500 g penne (eller annan pastasort)
  • 1 tomat
  • tryffelolja
  • salt och peppar

Skär toppen av vitlöken, placera den på en bit aluminiumfolie och häll på 1 msk olivolja. Packa in vitlöken i aluminiumfolien och rosta i ugnen i 200°c i ca 30-40 minuter. Ta ut vitlöken ur ugnen och öppna upp folien så att den svalnar.

Rensa och skär svampen. Fräs den i 1 msk olivolja tills all vätska försvunnit.

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Hacka tomaten. Skölj och hacka spenaten i lite mindre bitar.

Tryck ur vitlöken i en skål och mosa den med en gaffel. Häll på 0.6 dl olivolja och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner vitlöksoljan i den färdiga pastan. Blanda ner svampen, tomaten och spenat. Blanda väl. Droppa över tryffelolja vid servering.

Pasta med rostad vitlök, svamp och spenat

Pasta med rostad vitlök, svamp och spenat

PS. Lyssna på Lydia Lunchs skiva Queen Of Siam!