Apelsinrisotto

Apelsinrisotto

Detta blev en god risotto med mycket smak av apelsin. Den passade bra med en smakrik vegoburgare till.

Apelsinrisotto

  • 3 bananshalottenlökar
  • 1 bit fänkål
  • 6 dl risottoris
  • ca 1.2 l vatten + buljongpulver/tärning
  • 2.5 dl vitt vin
  • ca 1 dl apelsinsaft
  • rivet skal från 1 apelsin
  • olivolja
  • ev. lite ost

Skala och hacka shalottenlökarna. Skär fänkål i bitar. Riv skalet och pressa ur saften från apelsinen (eller apelsinerna om de är små).

Förbered buljongen genom att koka upp vatten med buljongpulver eller tärning.

Fräs lök och fänkål i olivolja. Tillsätt riset och låt det fräsa med i någon minut. Häll på vinet och låt det koka in lite. Tillsätt sedan lite buljong i taget och fyll på när den mesta vätskan kokat bort. Upprepa tills riset är mjukt och krämigt men har en liten kärna kvar i mitten (utan att vara för hårt). Blanda i apelsinskal och apelsinsaft och eventuellt lite vegansk ost.

Servera med en grönsaksbiff och lite sallad.