Bakade potatisar

Bakad potatis med två fyllningar

På bara lite över en timme kan man få ihop bakad potatis och två olika röror att fylla dem med, den större delen av tiden är dessutom bara att vänta på att potatisen blir klar – så då kan man spela lite kort eller se på tv under tiden.

En stor fördel med att göra bakad potatis är att det förmodligen blir kvar av rörorna, och att man då kan använda dem i baguette eller på annan macka dagen efter!

Bakad potatis

  • 1 bakpotatis per person, eller 2 om de är små
  • mjölkfritt margain
  • salt
  • valfri röra, se exempel nedan

Skrubba potatisarna, torka av dem och skär ett kryss i varje. Baka i ugnen i 225° i ca 50-60 minuter (känn med en provsticka om de är klara). Förbered rörorna under tiden potatisen är i ugnen.

När potatisen är klar, tryck på den nedre delen av potatisen för att den ska öppna sig, klicka i lite mjölkfritt margain, salt och valfri röra.

Bakad potatis med båda rörorna

Bakad potatis med båda rörornar

Skagenröra *

  • 250g rökt tofu
  • (1-1½ tsk liquid smoke om naturell tofu används)
  • ½ rödlök
  • 2 msk tångkaviar (kolla på den röda så att den inte innehåller E120!)
  • 1 msk hackad fryst dill
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl vegansk majonnäs (gör egen eller används ex. Coop Extras Lättmajonnäs eller annan äggfri majonnäs)
  • salt & peppar

Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur tofun, smula sedan den i en bunke och blanda med liquid smoke om du inte använder rökt tofu. Hacka rödlöken och blanda den med tofun, blanda även i tångkaviar, dill, citronsaft. Rör i vegansk majonnäs, och smaka av om det behövs mer av någon ingrediens eller salt & peppar. Servera i potatisen med lite extra tångkaviar på.

Bakad potatis med skagenröra till vänster och curryröra till höger

Bakad potatis med skagenröra till vänster och curryröra till höger

Curryröra *

  • 250g tofu
  • 1½ msk curry
  • ½ rödlök
  • 1/4 paprika
  • 1 msk kapris
  • 1½ dl vegansk majonnäs (gör egen eller används ex. Coop Extras Lättmajonnäs eller annan äggfri majonnäs)
  • salt & peppar

Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur tofun, smula sedan den i en bunke och blanda med curry. Hacka rödlöken, paprikan och kaprisen och blanda det med tofun. Rör i vegansk majonnäs och smaka av om det behövs någon mer ingrediens eller salt & peppar.

 

*Varje röra räcker till 2 bakpotatisar av den lite mindre varianten (se bilderna) och en baguette dagen efter.