Vegansk jambalaya

Jambalaya

Jambalaya är en rätt där allt lagas i samma gryta, därför kan det vara bra att ta en stor gryta så att det finns plats för allt och man kan röra runt utan problem.

Vi använde råris som har en väldigt lång koktid jämfört med andra rissorter (40 minuter), så vi kokade det vid sidan om i ca 20 minuter innan vi hällde över det till de andra ingredienserna.

Jambalaya, 4-6 portioner

  • 4 dl krossade tomater
  • 1½ dl vatten (eventuellt behövs lite mer vatten om det ser torrt ut)
  • 1 vegansk korv, ex. chorizo
  • 100g rökt tofu
  • 2 dl torkade soyagrytbitar
  • grillkrydda
  • 2 palsternackor
  • 1 chili
  • 1 paprika
  • 1 gul lök
  • 1 tomat
  • 2 dl ris
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk cayennepeppar

Koka soyagrytbitarna tills de är mjuka, pressa ur vatten och fräs dem ett par minuter i rapsolja med grillkrydda. Tärna tofun i ca 1x1x1cm bitar. Skär vegokorven i 1cm tjocka skivor.

Hacka löken grovt, tärna palsternackan och skär paprikan i ca 1×1 cm stora bitar. Skär chilin i skivor. Dela tomaten i klyftor.

Hetta upp olja i en gryta, fräs löken tills den är genomskinlig. Tillsätt palsternackan, paprikan och chilin och fräs allt tillsammans i ytterligare ett par minuter. Häll därefter över kryddorna och fräs ett par minuter till. Ta upp ungefär hälften av grönsakerna och lägg i en skål vid sidan om så länge.

Tillsätt riset till grytan och rör runt. Häll på krossade tomater och vatten och koka upp under omrörning. Låt skjuda tills riset är klart, ca 15-20 minuter. Tillsätt därefter grönsakerna igen, tomaten, tofun, korven och soyagrytbitarna. Låt koka några minuter till så att allt blir varmt.

Vegansk jambalaya

Vegansk jambalaya