Currygryta med kokosris

Currygryta med kokosris

Ett enkelt sätt att piffa upp riset lite är att byta ut en del av vattnet mot kokosmjölk. Denna gången hade jag även i lite limeblad för extra smak. Det passade väldigt bra till currygrytan.

Som vanligt med currypasta kan det variera mycket i styrka och smak mellan olika sorter och märken, därför är det bäst att ta lite i taget och smaka av ofta om man använder en ny variant.

Currygryta, 6 portioner

  • 5dl torkade soyagrytbitar
  • 5-7 små potatisar
  • 1 röd paprika
  • 150g sockerärtor
  • 2 burkar kokosmjölk (8 dl)
  • curypasta efter smak (vi använde 3 msk massaman och 4 msk grön, men det beror helt på hur de smakar, hur starka de är och hur man tycker att det ska smaka)
  • rapsolja

Börja med att skala potatisen och dela den i 2-4 bitar (beroende på hur stora de är), koka dem i 5-10 minuter (de ska inte bli helt klara). Skär paprikan i ganska stora bitar (ca 2×2 cm), dela sockerärtorna i 2-3 bitar. Koka grytbitarna enligt anvisningen på paketet tills de är mjuka.

Hetta upp några matskedar olja i en gryta och blanda i några matskedar currypasta. Fräs grytbitarna i 3-4 minuter och tillsätt därefter kokosmjölken. Låt koka upp och smaka av om det behövs mer currypasta. Tillsätt de övriga ingredienserna och koka tills potatisen är klar.

Kokosris, 6 portioner

  • basmatiris, den mängd som behövs för 6 portioner
  • 1 burk kokosmjölk (4 dl)
  • vatten, den mängd det står på rispaketet för 6 portioner, räkna bort 4dl. I mitt fall blev det 3½ dl vatten kvar
  • 3-5 torkade limeblad

Koka riset enligt anvisning på paketet men med en del av vattnet utbytt mot kokosmjölk. Några limeblad i ger en trevlig hint av lime, ta bort bladen när riset är klart.

Jag formade riset på bilderna genom att skölja av insidan av ett glas med vatten och därefter pressa i ris och vända över det i tallriken. Man behöver inte fylla hela glaset, det gick bra ändå. Skölj glaset på nytt innan varje uppläggning.

Currygryta med kokosris

Currygryta med kokosris